Josefine Klingberg – Latrin från fritidsbåtar

Exjobb på Ecoloop

Josefine Klingberg, student på masterprogrammet i biologi vid Uppsala universitet, skrev sitt examensarbete Latrin från fritidsbåtar i Stockholms skärgård – innehåll, volym och påverkan på avloppsreningsverk och ekosystem under hösten 2016 på Ecoloop. Arbetet utfördes som en del av ett LOVA-projekt där Norrtälje kommun, Vaxholms stad, Värmdö kommun, Transportstyrelsen och Ecoloop deltog.

Josefine har utfört provtagningar på båtlatrin samt genomfört enkätstudier med båtklubbar, fritidsbåthamnar och båtägare. Detta gjordes för att ta reda på båtlatrinets innehåll samt för att uppskatta volymen insamlad båtlatrin i de berörda kommunerna. Denna information användes sedan för att uppskatta båtlatrinets påverkan på avloppsreningsverk och i miljön.

Foto: Josefine Klingberg

 Vad tyckte du var roligast med att skriva examensarbetet?
Det absolut roligaste har varit alla kontakter jag fått genom arbetet, både på kontoret och utanför. Att få diskutera med engagerade personer som delat med sig av sin kunskap har varit både lärorikt och inspirerande. Som biologistuderande har mina program-vänner (och andra vänner också för den delen) hellre velat diskutera exempelvis söta tigerungar än VA, och att få vistas i en miljö omringad av personer med samma intresse som mig har stärkt min känsla av att jag valt rätt arbetsområde.

Vad var mest oväntat?
Det mest oväntade jag stötte på under mitt examensarbete var också den största svårigheten. Inom arbetet ville jag analysera kemikalier i båtlatrinet för att undersöka om man använder sanitetsvätskor i toaletterna, vilket kan användas för att förhindra obehaglig lukt ombord. Svårigheten som uppstod var att hitta kemikalier att provta då kemikalierna varken får finnas naturligt i avloppsvatten, inte sönderfalla/reagera innan provtagningen skett samt att analysmetod måste finnas för kemikalierna. Endast ett fåtal kemikalier i sanitetsvätskorna visade sig uppfylla dessa kriterier.

Vad är dina planer nu när du tagit din examen?
Sedan mitten av februari arbetar jag på Projektengagemang (PE) som vattenreningskonsult. PE arbetar med en bredd av vattenfrågor och vattenrening inom dricksvattenproduktion, badhus och industrier med bland annat utredning, provtagning, besiktning och utbildning. Vilka frågor jag skall få arbeta med visar sig, men jag ser fram emot att få fortsätta utvecklas inom ett intressant och viktigt område!


Sedan starten 2004 har Ecoloop handlett drygt 80 examensarbeten.
Här kan du läsa mer om att skriva exjobb hos oss på Ecoloop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s