No cradle, no grave – Konferensen WASCON samlar deltagare kring alternativa material i byggande

Bo Svedberg, Kristina Lundberg

Den 6-8 juni arrangeras konferensen WASCON i finska Tampere. Tema för konferensen är användning av alternativa material i byggande med fokus på miljö och teknik. Dagarna innehåller föredrag från bland andra finska innovationsfonden Sitra, Hokkaido Universitet, C-Creators och KU Leuven samt parallella sessioner.

Ecoloops Josef Mácsik, Kristina Lundberg, Bo Svedberg och Arnt-Olav Håøya är på plats och medverkar bland annat i sessioner gällande sulfidjordar, grön upphandling, urbant byggande samt hamnar och sediment.

”Att återvinna alternativa material, och därmed sluta cirklarna i samhällsbyggandet, kan innebära stora nyttor. Ecoloop har arbetat med alternativa material och återvinning sedan starten 2004. I början var fokus i huvudsak material och uppgradering men arbetet har genom åren utvecklats till att innefatta även styrmedel, organisatoriska utmaningar och transportlösningar” säger Bo Svedberg, VD på Ecoloop.

”Nyckeln för smarta lösningar inom samhällsbyggnad ligger i samverkan, där arrangemang som WASCON är perfekta tillfällen för viktiga möten och nya samarbeten. Det finns mycket vi kan lära oss av varandra internationellt och vi hoppas att vi tillsammans med andra parter kan arrangera liknande sammankomster.”

Ecoloop leder eller håller föredrag i ett flertal av sessionerna som arrangeras under konferensen. Bland annat medverkar Kristina Lundberg i sessionen gällande urbant byggande. ”Idag är vi förhållandevis bra på att se till massbalans inom bygg- och infrastrukturprojekt, men inte lika bra på att samordna material mellan projekt. Jag hoppas att konferensen kommer att lyfta goda exempel på samordning, gärna på regional nivå”.

Josef Mácsik medverkar i sessionerna gällande sulfidjordar och användning av alternativa material i gruvsektorn. ”I byggande genereras biflöden av material som används i lågkvalitativa applikationer eller deponeras. Värdet på dessa material kan ökas relativt enkelt så att de lämpar sig för mer kvalitativa applikationer och jag ser gärna att konferensen ger radikala exempel på sådan användning”.

WASCON arrangeras av RIL och ISCOWA med Ramböll OY som sponsor, läs mer om konferensen här


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s