VAK – En unik mötesplats

Helfrid Schulte-Herbrüggen, Mats Johansson

Den 13-14 mars genomförs den nationella konferensen Vatten Avlopp Kretslopp (VAK) i Halmstad. Ecoloop har liksom tidigare år haft en aktiv roll i programarbetet och Mats Johansson kommer vara moderator och vara på plats i Halmstad tillsammans med kollegor. Konferensen har arrangerats sedan 2011 av VA-guiden  och Ecoloop har genom åren haft en central roll i att utveckla VAK till en av landets största mötesplatser för vatten-, avlopp-, och miljöintresserade.

Temat 2019 är Från källa till hav – vatten, växtnäring och föroreningar och det är ett fullspäckat program med mer än 40 föredrag och diskussionspass. Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket och flera nationella myndigheter samt en rad kommuner deltar som föreläsare.

”Nytt för i år är att vi också har med mer av dricksvatten- och klimatanpassningsfrågor i programmet, detta då dessa frågor blir allt viktigare i kommunernas VA-planering och myndighetsarbete”, säger Mats Johansson.

Konferensen är välbesökt och man räknar att uppemot 500 personer från VA-Sverige kommer att delta under dagarna. Det arrangeras också en utställning där teknik- och kunskapsleverantörer samt myndigheter visar lösningar och finns på plats för stöd och vägledning.

Pär Holmgren var en av föredragshållarna på 2018 års VAK.
Foto: Helfrid Schulte-Herbrüggen

Helfrid Schulte-Herbrüggen från Ecoloop kommer att delta under dagarna.
”Jag ser främst fram emot föredragen som gäller mitt expertområde, dricksvatten, och tycker samtalen i morgonsoffan som handlar om vattenbrist och återanvändning av vatten ska bli superintressanta. Självklart kommer jag även att ta mig an utmaningen VA-doppet!”, säger Helfrid. ”Hela arenan är en jättespännande plats, med deltagare som har mycket kunskap och stor erfarenhet av vatten- och avloppsfrågor”.

Konferensen innehåller föredrag från myndigheter, kommuner och bransch samt expertsamtal i den så kallade ”VAK-soffan” och utdelning av det årliga Avlopp och Kretsloppspriset. Dessutom arrangeras nio delseminarier med fokus på små avlopp, skyfallshantering, stigande vattennivåer, VA-planering och vattenhushållning.

”På VAK kan alla som jobbar med VA hitta något eller någon som kan hjälpa eller inspirera i det dagliga arbetet. Det mest intressanta med VAK är att det är en unik mötesplats för de som dagligdags arbetar förvaltningsövergripande med dagvatten, VA-planering och små avlopp”, säger Mats Johansson.

Vill du veta mer om VAK? Besök www.vattenavloppkretslopp.se, där finns mer information och där kan du även anmäla dig. Sista anmälningsdag är 27/2.

Ecoloop hittar du i konferensens utställning, varmt välkommen att besöka oss där!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s