Axel Arlesten – Energiflöden inom akvaponi: Klimatskalets påverkan på energibalansen

Exjobb på Ecoloop

Under 2019 har Ecoloop haft uppdraget att göra en systemanalys på Johannas Stadsodlingar, ett projekt inom hållbart jordbruk med bidrag från Vinnova. Johannas Stadsodlingar är ett urbant odlingsföretag och använder sig av akvaponi, vilket är en odlingsmetod som kombinerar både fisk- och växtodling till ett kretsloppssystem. Fiskodlingen ger näringsrikt vatten som växterna tar upp samtidigt som de renar vattnet som då kan föras tillbaka till fiskodlingen. Ett sådant system kan vara lösningen till ett mer hållbart jordbruk. Det här projektet mynnade ut i två examensarbeten, ett inom fiskfoder och dess klimatpåverkan som en annan student har undersökt medan det som jag har skrivit har handlat om energibehovet inom odlingen.

Mitt examensarbete gick ut på att undersöka energiflödena i odlingen samt att jämföra dessa flöden i den befintliga byggnaden med de i ett växthus. Grundtanken var att se vilka skillnader som uppstod genom att ta samma odling och helt enkelt byta ut väggarna i den befintliga byggnaden mot glaspaneler för att skapa ett växthus. Den stora skillnaden är att den befintliga byggnaden är isolerad samtidigt som den inte har något ljusinsläpp. Det resultatet pekar på är att tack vare isoleringen är den befintliga byggnaden bättre rustad för en odling året om i Stockholmsområdet. Isoleringen hjälper att stå emot temperaturskillnader mellan omgivningen och det önskade inomhusklimatet, vilket gör att uppvärmnings- och kylbehovet är lägre än för växthuset. Men en nackdel med den befintliga byggnaden är att de inte har något ljusinsläpp som då behöver kompenseras med växtbelysning för att kunna odla växter. Det här gör att de får en hög elanvändning till utrustningen som står för nästan hälften av energibehovet hos den befintliga byggnaden och är högre än den elanvändningen som växthuset har. Med detta sagt är det fortfarande intressant att odla inomhus och att det är ett rimligt alternativ till ett växthus för en odling som är igång året om.

Att skriva examensarbete hos Ecoloop innebär att du välkomnas in i ett litet företag där alla känner alla. Något som för mig var väldigt skönt då jag flyttade tillbaka till Stockholm för att göra mitt examensarbete hos Ecoloop, och fick då snabbt en arbetsplats där jag kände mig trygg. Det som varit roligt med att exjobba hos Ecoloop är dels att vi var ett exjobbgäng på fem studenter som under våren skrev våra examensarbeten där, skönt att ha andra som är i samma situation som en själv och kan relatera till det jag gör. Sen gillade jag onsdagsmötena med alla anställda, det gav mig en större insikt i vad Ecoloop arbetade med men också hur det kan vara att jobba på ett företag. Även om faktureringsfrågor inte berörde mig kändes det lite spännande att se hur en konsult och hur Ecoloop faktiskt jobbar. Det blev alltid intressanta diskussioner om de olika projekten som Ecoloop jobbade med för tillfället.

/ Axel Arlesten, LiU


Sedan starten 2004 har Ecoloop handlett drygt 80 examensarbeten.
Här kan du läsa mer om att skriva exjobb hos oss på Ecoloop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s