Kan att mocka hästhagar vara ett sätt att minska hästnäringens miljöpåverkan? I mitt exjobb undersöker jag hur man som hästägare skulle kunna minska fosforbelastningen på hagarna och om bättre hantering av gödsel i hagar är en effektiv åtgärd för minskad risk för näringsläckage. Jag heter Elsa Malmer och gör under våren mitt examensarbete på civilingenjörsprogrammet i miljö- och vattenteknik vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med Ecoloop. För mig är det roligaste med examensarbetet att vara med i ett projekt där jag dels får planera en spännande fältstudie men framförallt bidra med någonting konkret som Ecoloop kan använda.
De praktiska delarna av projektet är uppdelat i tre studier. Först tittar jag på skillnaden om man mockar sällan eller ofta, dvs hur mycket fosfor som går att få upp ur hagen. Jag undersöker också hur fosfor i gödsel påverkas av att ligga kvar i hagen och utsättas för väder och vind. Där ser jag vilka faktorer som har påverkan på läckaget, som till exempel regn och temperatur. Till sist renodlar jag vattenmängdens påverkan på urlakning av fosfor genom en kontrollerad studie av gödsel i en regnsimulator i labb.
Bakgrunden till projektet är det nya fokus som avfallshantering av djurgödsel har fått till följd av en oro för ansamling av fosfor i jorden. Hästhållning har funnits i Sverige sedan 1800-talet och idag finns det fler hästar än kor i Sverige. De går i genomsnitt fem hästar per hektar i vinterhagar i Sverige vilket genererar mycket gödsel på lite mark jämfört med de större sommarhagarna. Mer fosfor till marken ökar risken för att fosforn läcker ut till närliggande vattendrag, och på sikt även Östersjön som är hårt drabbad av övergödning. Sverige är idag den tredje största källan som bidrar med vattenburen fosfor till Östersjön. Det lokala åtgärdsarbetet mot övergödning uppmärksammades nyligen i en statlig utredning (feb 2020) där hästnäringen nämndes som en potentiell förbättringsåtgärd. Det har även Race For The Baltic uppmärksammat genom att lyfta frågorna kring gödselhantering med hästnäringen och initierat projektet. Hur bra är åtgärden att mocka hagar? När är det viktigast att mocka? Hur stort är problemet?
Att göra examensarbete på Ecoloop har bland annat inneburit att jag som fokuserar på hästar och fosfor under våren har fått chans att mingla med hästnäringen, träffa forskare och kommit i kontakt med olika typer av rådgivare som arbetar med dessa frågor till vardags. Jag gillar att Ecoloop är ett mindre företag så man får kontakt med alla anställda och att vi är ett exjobbsgäng på 8 personer som sitter i samma båt och kan bolla tankar med varandra. Det är också väldigt tryggt att skriva på ett företag som har lång erfarenhet av examensarbetare där vi uppmuntras delta på möten för att få insikt i Ecoloop som företag och alla de spännande projekt de arbetar med.
/Elsa, UU
Vill du veta mer? Kontakta Elsa Malmer eller handledare Marie Albinsson.
Den 17 juni redovisar Elsa sitt examensarbete i ett webbinarium. Läs mer här
Sedan starten 2004 har Ecoloop handlett drygt 80 examensarbeten.
Här kan du läsa mer om att skriva exjobb hos oss på Ecoloop.