Lina Oskarsson – Regnvatteninsamling: Vattenbesparingspotential i Sverige med fallstudie i Järlåsa

Exjobb på Ecoloop

Behöver vi i Sverige hitta nya sätt att tänka kring vatten? Finns det potential för regnvatteninsamling i ett svenskt sammanhang? Jag heter Lina Oskarsson och mitt exjobb, som jag skrivit för Ecoloop, handlar om regnvatteninsamling. Globalt används regnvatten redan mycket men i Sverige är ämnet relativt nytt. I och med de senaste årens torka så har kommuner och företag börjat lyfta frågan om hur man kan spara på vatten. En av dessa kommuner är Uppsala, där Ecoloop är med i ett projekt om vattenbesparing tillsammans med flera närliggande kommuner. I mitt exjobb kollar jag närmare på Järlåsa utanför Uppsala, som har haft problem med bevattningsförbud och dålig grundvattentillgång, och potentialen för regnvatteninsamling för att minska på dricksvattenanvändningen där.

Bildkälla: Pixabay.com

Jag läser till civilingenjör inom miljö- och vattenteknik på Uppsala universitet/SLU. Miljöfrågor har alltid intresserat mig och jag tror starkt på att vi i Sverige, och globalt måste tänka om kring och effektivisera resursanvändningen. Det är därför det är otroligt roligt att ha fått skriva exjobb på Ecoloop, som specialiserar sig på just dessa frågor. I mitt exjobb fokuserar jag på regnvatteninsamling i hushåll och för användning till att exempelvis spola toalett och för tvätt av kläder. En fråga som blivit aktuell genom hela arbetet är hur Sverige skiljer sig från andra länder där tekniken redan använts länge, såsom Tyskland och Australien. Inom projektet har jag intervjuat och pratat med bland annat kommuner och teknikleverantörer såväl som konkreta beräkningar av hur mycket regnvatten som kan samlas in. Det finns potential och det går att minska på dricksvattenanvändningen genom att samla in regnvatten, speciellt finns potential för bevattning, toalettspolning och för tvättmaskin. Eftersom flera andra länder länge använt det så behöver vi i Sverige inte själva komma på lösningarna, som redan finns på den internationella marknaden. Men trots detta så kvarstår att det fortfarande är ovanligt i Sverige och att det finns hinder. Jag tror att svaret på frågan varför det är mer ovanligt här är en blandning av ekonomi, juridik och inställning. Vi måste acceptera nya lösningar, förstå risker och öka medvetenheten hos invånare. Vatten är väldigt billigt i Sverige idag och eftersom marknaden är relativt liten än så länge så är lösningarna fortfarande dyra. Lönsamheten blir alltså låg i många fall. Och till sist så behöver juridiken skapa förutsättningar för användningen av dessa system.

Det har varit väldigt lärorikt att få jobba med det här projektet och det roligaste har varit att få undersöka ett område med ett helhetsperspektiv och förstå hur olika faktorer hänger samman. Jag är väldigt tacksam för att ha fått skriva exjobb hos Ecoloop och tror att det jag lärt mig kommer vara väldigt givande för mig i min framtida karriär! Det bästa med Ecoloop, förutom intressanta och viktiga projekt, är sammanhållningen och den trevliga stämningen. Konstant under arbetet har jag känt att det finns intresse för vad vi ex-jobbare skriver om och även att det alltid finns stöd om man behöver det.

/Lina Oskarsson, UU

Lina har skrivit sitt examensarbete inom ramarna för projektet ”Vattenbesparande åtgärder – exempelsamling för kommuner och hushåll”. Projektägare är Fyrisåns Vattenvårdsförbund och utförare är Ecoloop och WRS. Projektet är delvis finansierat av Uppsala Länsstyrelse ”Stöd för säkrad dricksvattentillgång”.

Använder du regnvatten i hushållet till andra ändamål än bevattning? Då vill vi gärna lära från dina erfarenheter! Svara gärna på några korta frågor: https://forms.gle/AhcEuMw4shQqZMnVA


Sedan starten 2004 har Ecoloop handlett cirka 100 examensarbeten.
Här kan du läsa mer om att skriva exjobb hos oss på Ecoloop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s