Svansmaskiner och kylskåpslogistik

Tobias Robinson

Vad har elektrifierade entreprenadmaskiner med mina matrester att göra? Allt! Eller en hel del, åtminstone.

I flera projekt på sistone har logistik varit en viktig del och det kan ge en del oväntade och stimulerande insikter, även om logistik är ett begrepp som får många att somna bättre än alla mindfulness-övningar som finns.

Ett projekt jag deltar i nu handlar om att idén om masslogistikcenter ska lära sig av det mer etablerade konceptet bygglogistikcenter. I det projektet ska vi utveckla affärsmodellerna, och även (vilket hörs på namnet) själva logistiken i ett masslogistikcenter. Extra roligt då att vi gör projektet tillsammans med logistikforskare från Linköpings universitet.  Anna Fredriksson (biträdande professor) berättade häromdagen om erfarenheter från Oslo där man testar elektrifierade arbetsmaskiner i ett område. Bra med elektrifierat så klart, men de här maskinerna har sladd (och kallas därför för svansmaskiner). Blir inte det otroligt bökigt på en byggarbetsplats? Nej, visade det sig. Sladden gjorde att man var tvungen att tänka till i förväg var man skulle ställa olika saker så att man kunde nå dem utan att köra över sladden eller allmänt trassla in sig. När man hade tänkt igenom var saker skulle stå så gick hela bygget smidigare än vad det brukade göra med de gamla vanliga, flexibla, dieselmaskinerna. Logistik.

I ett annat projekt hjälpte vi en kund (Stockholmshem) att utreda var mikroplaster kunde tänkas uppstå och spridas i byggande och drift. Och framför allt vad man kunde göra åt det. Det som utkristalliserade sig var att ordning och reda var den metod som både byggherre och entreprenör trodde mest på för att förebygga att plastskräp dräller omkring och sprids. Ordning och reda var över huvud taget väldigt bra för att få bra flyt på bygget, det var alla ense om.

Är ordning och reda en personlig egenskap eller något som kan systematiseras? Svaret är ”ja” på båda. En del har det naturligt, men andra kan ju förstås lära sig ett bra system. Det är inte konstigare än att biblioteken har tagit fram ett system för att snabbt hitta sina böcker, oberoende av om bibliotekarien är ordningsam eller en slarver. Logistik.

Så till kylskåpet. Jag har länge haft en ambition att inte slänga mat. Vårt system för matrester var att lägga dem i gamla glassburkar av plast som vi ställde i kylskåpet där det råkade finnas plats. Efter cirka tre veckor var det dags att slänga mögelodlingarna och börja om. Min son kom med förslaget att vi skulle ställa matresterna på samma plats alltid. Vi förbättrade med att skylta upp den platsen så att det skulle vara tydligt och började dessutom lägga alla matrester i genomskinliga glasmatlådor. Plötsligt visste vi var vi skulle leta efter matrester och eftersom vi såg dem tydligare visste hjärnan direkt var och vad de var. Vi har garanterat minskat maten vi slänger och sparar dessutom tid på matlagning och pengar på matinköp. Logistik.

För mig som är en naturlig slarver är det en tröst att det faktiskt går att skapa system som minskar tiden jag använder för att leta efter saker och svära frustrerat. Man ska inte överdriva noggrannheten, men det är rätt praktiskt.

/ Tobias Robinson


Tobias Robinson har över 20 års erfarenhet från miljöarbete inom samhällsbyggnad. Han är geovetare och har arbetat med allt från förorenade områden och miljökonsekvensbeskrivningar i Sverige till erosionsteknik i Lesotho. Tobias är sedan 2016 anställd på Ecoloop där han arbetar med hållbar stadsutveckling och resurshantering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s